Palvelut

Kunnaneläinlääkärinä tarjoan palveluja pieneläimille vastaanotolla Pyhäjoen Yppärissä sekä Raahen pieneläinklinikalla ja isommille karvakavereille kotitilalla. Joitain pieneläintoimenpiteitä tehdään myös kotikäynteinä.

Terveydenhuolto pieneläimille

Välillä tervekin eläin tarvitsee eläinlääkäriä. Näitä tilanteita ovat mm. rokotukset, mikrosirutus, passin kirjoittaminen ja ekinokokkilääkitys ulkomaanmatkoja varten, pentuetarkastus ja ikääntyvien eläinten perustarkastukset.

Peruskäynnit pieneläimille

Peruskäynnillä diagnosoidaan ja hoidetaan pieneläinten yleisimpiä vaivoja, esimerkiksi silmä-, korva- ja iho-oireita. Näissä tilanteissa eläintä harvoin joudutaan rauhoittamaan, joten paasto ei yleensä ole tarpeen. Jos kuitenkin epäilet, että tutkiminen ei välttämättä onnistu mukavasti ilman rauhoitusta, pidä eläin varalta paastolla noin 6 tuntia.

Joskus oireet ovat monimutkaisempia ja vaativat tarkempaa selvittelyä. Tällaisia oireita ovat esimerkiksi selittämätön laihtuminen tai lisääntynyt juominen. Näissä tilanteissa otetaan usein verikokeita, jolloin eläintä on hyvä paastottaa 6–12 tuntia.

Kirurgia pieneläimille

Teen narttukissojen sterilaatiot sekä kollikissojen kastraatiot ja uroskoirien kastraatiot. Kirugiset toimenpiteet tehdään yleisanestesiassa ja siksi eläintä on pidettävä paastolla 6–12 tuntia ennen leikkausta.

Hammashoito pieneläimille

Hammashoidot tehdään yleisanestesiassa hengitystiet turvattuna intubaatioputkella ja suonensisäisessä nesteytyksessä. Hammaskivet poistetaan siihen tarkoitetulla laitteella ja myös ienrajat käydään tarkasti läpi. Suusta tehdään hammaskartta, johon merkitään esimerkiksi vetäytyneet ienrajat ja muu normaalista poikkeava, jotta tilanteen muuttumista voidaan seurata seuraavalla käynnillä. Teen yksittäisiä hampaanpoistoja, mutta jos poisto vaatii järeämpää kalustoa tai suu hammasröntgenkuvauksen, ohjataan potilas eteenpäin sopivalle klinikalle.

Käynnit hevosille ja tuotantoeläimille

Hevosten ja tuotantoeläinten käynteihin kuuluu äkilliset tulehdukset, vammat, loukkaantumiset, poikimavaikeudet, syömättömyydet ja nautojen peruskirurgia (juoksutusmahaleikkaukset, keisarinleikkaus, vedinkirurgia, haavojen ompelu jne.). Lisäksi hoidan rokotukset, hampaiden raspaukset ja nautojen terveydenhuollon.

Scroll to Top